Над 50 са сигналите за паднали дървета, скъсани кабели, непроходими и наводнени улици в Шумен след бурята тази вечер, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Оттам уточниха още, че няма данни за бедстващи хора, а сигналите за наводнени къщи в града са два.

Село Царев брод остана без ток, заради скъсани жици. 

Проверяват се сигнали за закъсали автомобили в Шумен. Екипи на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен  отработват  получените сигнали, сред които съобщения за наводнени мази в жилища в града.

Със заповед на кмета на Община Шумен на терен са  дежурни екипи, които  работят по почистването на пътните артерии и  съдействат при почистване на паднали дървета и клони.

От полицията призовават шофьорите да бъдат изключително внимателно.  Ако не е наложително пътуване, да изчакат да се нормализира пътната обстановка.

"На много места в града има паднали дървета. Положението е най-сериозно в северозападната част на Шумен. Създадена е организация. Целият кметски екип е на крак. Екипи на пожарната, полицията и Енерго-про работят", обясни за ШУМ.БГ Красимир Косев, гл. специалист "Превенция и дейности по защита на населението" в община Шумен.

Сутринта екипи на общинските предприятия и фирмите, които почистват гарада "РТК" и "Екомакс" са започнали с разчистването на множеството паднали клони и дървета. На много места в Шумен има скъсани електропроводи, съобщи Красимир Косев. Той допълни, че най-тежко е положението в района на улиците "Кирил и Методий", "Васил Априлов" и "Ген. Столетов". Щети има още по улици в кварталите "Боян Българанов" и "Гривица". Бурята е пречупила клони от върха на огромна липа в двора на Детска градина „Латинка“ на улица „Любен Каравелов". Мястото е обезопасено и в момента са предприети мерки за тяхното отстраняване, съобщиха по-късно от пресцентъра на община Шумен.

По информация на дежурните, в областта без ток са село Войвода в община Нови пазар и село Вълнари в община Никола Козлево. Причината са наводнени трафопостове след снощните валежи в региона, съобщиха от областна администрация и уточняват, че екипи на „Енерго-про“ работят за отстраняване на авариите.

ШУМ.БГ