Дискриминация е да се предполага, че сексът за една жена в зряла възраст не е важен. Това отсъди Европейският съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на трима съдии от Върховния съд в Лисабон по дело за лекарска грешка, отнела възможността на 50-годишната Мария Мораиш да прави секс, пише "Гардиън".

Мораиш претърпяла неуспешна гинекологична операция в португалска болница през 1995 г. Заради грешка по време на процедурата, функцията на половите й органи била увредена и жената повече не можела да прави нормален вагинален секс. Оттогава жената, майка на две деца, води дела в съдебната система на Португалия, които първоначално печели за нанесените физически и психически вреди от операцията.

През 2013 г. обаче при поредното обжалване на болницата, съдът в Лисабон намалява обезщетението на Мария Мораиш на една трета, защото съдиите отсъждат, че предвид възрастта на жената и факта, че вече има две деца, сексът не би трябвало да е толкова важен за нея и липсата му не би трябвало да я затормозява.

В състава, решил това, има трима съдии - двама мъже и една жена, всичките над 50 години, разказва адвокатът на жената след това.

Още тогава случаят предизвиква остра обществена реакция и протести. Защитниците на Мораиш наричат решението "талибанско правосъдие" и отнасят делото към съда по човешките права в Страсбург, който сега застава на нейната страна с обвинение за предубеждение.

Европейският съд по правата на човека осъжда Португалия да възстанови на жената 2 460 евро за съдебни разноски и да й даде допълнително обезщение в размер на 3 250 евро. Решението на португалския съд "пренебрегва физическото и психологическо значение на сексуалността за чувството на пълноценност на жените", аргументират се от Страсбург. Освен това то е основано на някакво общо грешно разбиране, че сексът не е важен за жените в напреднала възраст с деца, колкото за по-младите хора.

Като доказателство за предубеждението от Страсбург посочват две решения на същия Върховен португалски съд от 2008 и 2014 г., за мъже със сходни казуси след лекарски грешки, нарушаващи нормалните им сексуални способности. И при двамата са отсъдени сериозни суми за обезщетения от болниците, защото им е нанесен "ужасен психически шок", но без изобщо да се взима под внимание възрастта им и това дали вече имат деца, или не.

Дневник