Магистратите вече ще могат да бъдат отстранявани от длъжност за всякакви престъпления, а не само за такива, свързани с работата му. Това се случи, след като депутатите гласуваха окончателно промените в съдебния закон.

Проектът беше внесен по-малко от 24 часа след като премина на второ четене през правната комисия.

Вчера пък управляващите оттеглиха спорните текстове, с които се забраняваше на съсловните организации да получават финансиране от чужди държави. Но в крайна сметка останаха тези, които предвиждат настоящите членове на съдебния съвет да могат да се върнат на по-добри позиции в съдебната система, както и задължение на всички магистрати да декларират членство в каквито и да е организации.

Това ще трябва да се случи 30 дни от влизането на изменението в сила. На деклариране ще подлежат всички "дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения". Задължението за деклариране важи и за членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите от инспектората. Миналото лято беше прието да има такова изискване за новоназначените съдии, прокурори и следователи, но не и за действащите.

Депутатите приеха и магистратите да могат да бъдат отстранявани, ако са станали обвиняеми за каквото и да е престъпление. Т.е. занапред съдебният съвет ще трябва да отстранява съдия, прокурор или следовател, които са станали обвиняеми - без преценка. Пример за абсурдния текст даде вчера в правна комисия членът на съдебния съвет Галина Карагьозова - ако съдия карал с превишена скорост, защото жена му раждала.

Миналото лято депутатите приеха, че ВСС ще отстранява само при обвинения за престъпления, свързани с конкретната дейност на съдията, прокурора, следователя. А за всички останали случаи можеше да се иска отстраняване на магистрата от работа от съда.

Дневник