Румъния трябва да приеме закон за ваксините и да реформира здравеопазването, за да предотврати по-нататъшното разпределение на епидемията от морбили, която вече уби 32 души, заявиха от здравното министерство.

Цяла Европа затяга правилата за ваксинации, след като спадът на имунизирането доведе до скок в случаите на морбили, варицела и заушки, пише агенция "Ройтерс".

224 202 деца на възраст между 9 месеца и 9 години все още не са ваксинирани срещу морбили в Румъния. От началото на епидемията държавата е регистрирала 8246 случая на разболели се деца и възрастни. Най-много загинали има в западните окръзи, в които процентът на имунизациите е под 50%.

Спадът във ваксинациите бе отбелязан през последните две години – заради откази на родителите, но и заради недостиг на медикаменти. Румъния няма национална база данни с децата, които трябва да бъдат имунизирани, а хиляди села нямат достъп до основно здравеопазване.

В доклад на здравния министър Флориан Бодог, предаден на премиера Михай Тудосе, се посочва, че "ваксинационното покритие" е спадало непрекъснато през последните десет години, а нивото на смъртност от започването на епидемията от морбили е по-високо от средното - 4 случая на хиляда спрямо познатото от медицинската литература средно ниво от 1-2 случая на хиляда, посочва информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА.

В документа се споменава, че във всяко населено място, където има риск от разболяване, са намерени пространства за организиране на центрове за ваксинация. По този начин ще бъдат организирани 964 центрове за ваксинация, в които ще работят 1929 лекари и 2080 медицински сестри, се посочва в доклада.

В сряда здравният министър уволни мениджърите в районите с ниска степен на ваксинации и обяви, че правителството ще обсъди проектозакон по темата. За да се спре разпространението на морбили, е необходимо поне 95% от населението да е преминало през двустепенна имунизация. През 2016 г. 86% от румънците са имали първата доза от ваксината, а 67% - и втората.

Дневник