Новият посланик на Турция в София ще бъде Хасан Улусой, а досегашният представител на Анкара – Сюлейман Гьокче, отива в Гватемала.

Улусей е сред тридесетте нови посланици, които Турция изпраща по света, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БТА.

Друго име в списъка е това на Мерве Кавакчъ, която стана известна с това, че през 1999 г. бе изгонена от парламентарната зала и не ѝ бе позволено да положи клетва като депутатка от ислямистката Партия на добродетелта заради това, че носи забрадка.

Сега Кавакчъ става посланик на Република Турция в Куала Лумпур, Малайзия, пише в. "Тюркие". Това става възможно, след като бе възстановено отнетото ѝ турско гражданство.

За посланик в Токио ще бъде назначен Мурат Мерджан, бивш депутат и един от основателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а за постоянен представител на ООН във Виена - Ахмет Мухтар Гюн. С нови турски посланици ще се сдобият също Швеция, Белгия, Унгария и др.

В интервю за предаването "Преди всички" на БНР, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че България не е настоявала турският посланик Сюлейман Гьокче да бъде сменен.

Дневник