Руското разузнаване е опитало да шпионира кампанията на Еманюел Макрон, създавайки фалшиви профили във "Фейсбук". Това твърдят пред агенция "Ройтерс" американски конгресмен и друга двама запознати с информацията източници.

Двадесетина акаунта са били създадени, за да следят служителите на Макрон и негови близки по време на президентската предизборна кампания във Франция.

През април социалната мрежа съобщи, че е взела мерки срещу фалшиви профили, разпространяващи лъжлива информация за вота. Но за опита за инфилтриране сред екипа на Макрон не се знаеше преди.

Русия неколкократно отричаше да се е намесвала в изборите чрез хакване и изтичане на имейли и документи. Източници от американското разузнаване казаха пред "Ройтерс" през май, че хакери, свързани с Кремъл, са замесени в тези случаи. Не е имало доказателства, че хакването е поръчано от Москва.

"Фейсбук" потвърди пред агенцията, че шпионски акаунти са били засечени и деактивирани във Франция благодарение на подобрено автоматично отсяване на регистрации и на засилени човешки усилия за борба със сложни атаки.

Служители на фирмата са брифирали членове на Конгреса за откритията си и хора, участвали в разговорите, твърдят, че броят на закритите заради спам или пропаганда акаунти във Франция е скочил до 70 000. През април те бяха 30 000.

Руските агенти са създавали профили, имитиращи тези на приятели на служителите на Макрон, и са опитали да изкопчат лична информация от тях, казват източниците на агенцията.

Служители на "Фейсбук" са забелязали тези опити и са ги проследили, откривайки връзка с инструменти, ползвани преди от секцията за военно разузнаване на ГРУ. Компанията подозира, че целта на операцията е била засегнатите да свалят зловреден софтуер или да разкрият паролите си за достъп. Тя обаче не е била осъществена.

Същият отдел на ГРУ, известен още като Fancy Bear или APT 28, бе посочен като виновник за хакването на пощите на демократите по време на изборите в САЩ.

Дневник