От 2016 г. досега прокуратурата е оспорила законността на близо 1500 наредби и норми на общинските администрации. Това съобщи зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова на среща с областните администрации и сдружението на общините, свикана от вицепремиера Томислав Дончев, който ръководи и Съвета за административна реформа.

"Административната реформа е комплексно усилие, което изисква комплексен подход. Задачата ни е голяма и тя не може да бъде изпълнена със сепаративни действия в отделните администрации", заяви Дончев по време на срещата, цитиран от правителствената пресслужба.

С помощта на прокуратурата ще бъде изготвен и методически документ, който ще подпомага областните управители да преценяват дали актовете на общинските съвети са законосъобразни.

Предстои Съветът за административна реформа да одобри модел за стандартизиране и унифициране на предоставяните от областните администрации услуги като се уеднаквят наименованията на документите, образците им, процедурите, услугите и сроковете за предоставянето им, се казва в съобщението.

Вчера правителството реши да създаде регулаторен борд под ръководството на Дончев, който да прави периодични прегледи сектор по сектор за излишните регулаторни режими за бизнеса и за гражданите и да препоръчва кои лицензи, разрешителни, удостоверения и декларации да останат и кои да се премахнат.

Dnevnik.bg