Тунизийският парламент прие в сряда закон, чиято цел е "да сложи край на насилието срещу жените" и да подобри възможностите за помощ на жертвите, съобщиха телевизия "Ал Арабия" и "Франс прес". Депутатите гласуваха с единодушие.

Според министъра за правата на жените Назиха Лаабиди решението да депутатите е повод за гордост, "че успяхме да се обединим около проект с историческо значение".

Новият закон, който се очаква да влезе в сила догодина, признава термините "физическо", "морално" и "сексуално" насилие, каза за "Франс прес" депутатът Бошра Белхадж Хмида след гласуването. Това ще даде възможност жертвите на домашно насилие да получат съдебна и психологическа помощ и ще премахне възможността мъже да не бъдат съдени за изнасилване, ако се оженят за жертвата си. Освен това минималната възраст, при която се счита, че дадено лице може да извърши полов акт по свое съгласие, става 16, а не 13 години. Извън закона вече е и трудовата експлоатация на непълнолетни момичета за "слугинска" работа.

На Тунис се гледа като на пионер в правата на жените в арабския свят. Много правозащитни групи обаче казват, че жените там все още стават жертви на дискриминация. Близо половината казват, че през живота си са били подложени поне на един вид насилие.

Законът ще предефинира ролята на държавата в защитата на жените, тъй като "това не е въпрос, свързан с частния живот", казва за онлайн изданието Middle East Eye Саида Оунуси от управляващата партия "Енахда". Според нея правителството признава, че хората, които упражняват насилие над жени при закрити врати, са "отговорни пред цялото общество".

Над 30 на сто от тунизийските депутати са жени - най-високият процент сред арабските държави.

Същевременно правозащитници предупреждават, че законът, макар и да е правилна стъпка, е трябвало да стигне по-далеч. Той например не променя неравнопоставеността в правата за наследяване - делът, който жените могат да наследят, е два пъти по-малък от полагащия се на мъжете.

Dnevnik.bg