Главната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) смята да изправи прогонената от националистите Мерал Акшенер на изборите през 2019 г. като опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщават турски издания, цитирани от БТА, близо две години преди парламентарния и президентския вот, които ще се проведат заедно и ще бележат смяната на политическата система в Турция.

"Надеждата на Кълъчдароглу е Акшенер", пише в заглавие днес турският в. "Тюркие". Според изданието тези надежди лидерът РНП Кемал Кълъчдароглу възлага на прогонената заради вътрешна съпротива от Партията на националистическото действие (ПНД) Акшенер в контекста на стремежите на опозицията да издигне силен кандидат на изборите през 2019 г., който да бъде съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

По повод на намеренията за основаване на нова политическа сила от Акшенер и други дисиденти от ПНД, Кълъчдароглу заяви, че Турция ще спечели, ако гласовете на подкрепящите президентската система се отклонят в нова посока. "Подкрепата за Акшенер ще бъде от полза за страната", пише в заглавие по темата и в. "Йеничаг". Позицията си за планираната нова формация Кълъчдароглу изложил пред сп. "Насъл дерги".

"Трябва да се разсъждава по следния начин: политическа формация, която защитава демократичната парламентарна система и която ще получи гласове в този смисъл, е добра формация за бъдещето на Турция. Ако онези, които защитават президентската система и я подкрепят, променят своя вот и го насочат към г-жа Мерал, не казвам партия, Турция ще спечели от това", каза още Кълъчдароглу.

В края на юни стана известно, че дисиденти от Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели, сред които и влиятелната Мерал Акшенер, работят по създаването на нова политическа сила в Турция. Видни членове на ПНД бяха изключени преди време от партията заради вътрешнопартийна съпротива срещу решенията на Бахчели, който в последно време следва ясно изразена проправителствена линия.

Акшенер от своя страна беше сред главните застъпници на гласуването с "не" на референдума, на който през април турците подкрепиха предлагани от Ердоган конституционни промени и превръщането на страната си в президентска република.

На президентския вот, който направи Ердоган държавен глава през 2014 г., опозицията издигна слабо популярния бивш генерален секретар Организацията за ислямско сътрудничество Екмеледин Ихсаноглу, който изгуби с близо 15 процентни пункта разлика.

Dnevnik.bg