Държавата увеличи парите, които отпуска за развитието на детско-юношеския футбол. За втората година от програмата ще бъдат осигурени 1 150 000 лева, което е със 150 хил. лева повече от миналата година.

Спортният министър Красен Кралев инспектира подготвителния лагер в Сливен, организиран като част от втория сезон на програмата. Там се подготвят отборите до 19-годишна възраст на "Черно море", "Верея", "Етър" и "Нефохимик".

В първата година инициативата включи лагери в Банско, Трявна и Сливен на три възрасти юношески отбори (до 15, до 17 и до 19 години) от 12 клуба. Сега броят на клубовете е увеличен на 16 - всички представители от Първа лига, както и два от най-добре представящите се от Втора лига, обявиха от спортното министерство (ММС). Лагерите са в Сливен и Банско.

През есента техническият директор на БФС Павел Панов сложи оценка "среден 3" по шестобалната система за нивото на детско-юношеския футбол. Тогава той посочи, че треньорите в мъжкия футбол с право не разчитат на млади играчи, защото те не са подготвени.

Сега Кралев оцени високо програмата. "Това е един много успешен проект, който стартирахме миналата година, а сега увеличихме бюджета и отборите, като направихме редица подобрения. Виждам, че всички са много доволни, защото опитваме да изградим единна система за подготовка на юношеските отбори", заяви министърът.

С парите се поемат всички разходи по настаняване на отборите, храна, тренировки, контролни срещи, съдийски такси и медицинско обезпечаване. На състезателите се правят физически тестове и се следи напредъкът във физическата подготовка.

От министерството изтъкнаха, че посещението на министъра е съвпаднало с тренировка на "Черно море" и той изгледал част от нея. "Играчите на варненския отбор благодариха специално за реконструирания стадион "Тича", който отново отваря врати след извършения ремонт", посочиха от ММС.

Dnevnik.bg