Израелската полиция обяви, че днес отново забранява достъпа до Храмовия хълм на мъже под 50-годишна възраст, с цел избягване на нови безредици след вчерашните сблъсъци, при които бяха ранени десетки палестинци, съобщиха "Франс прес" и ТАСС.

"Бяха направени оценки за сигурността и има индикации, че ще избухнат безредици и демонстрации", заяви полицията в комюнике. "Само мъжете над 50 години и жените на всякаква възраст ще бъдат допускани в района, а някои улици около Стария град ще бъдат с ограничен достъп", уточни израелската полиция.

В комюникето се подчертава, че са взети всички необходими мерки за сигурност, за да се попречи и отговори на всякакви прояви на насилие по време на петъчната молитва в джамията Ал Акса.

Миналата седмица властите забраниха достъпа на млади мъже в Стария Ерусалим, след като палестинци убиха двама израелски полицаи на 14 юли. Те поставиха и метални детектори на входовете около Храмовия хълм, но по-късно обявиха, че ще ги заместят с други средства за наблюдение.

Храмовият хълм или Площадът на джамиите се намира в Източен Ерусалим, палестинската част на града, анексирана от Израел - анексия, която международната общност така и не призна. Израел контролира достъпа до Храмовия хълм, но управлението на обекта е поверено на Йордания.

Dnevnik.bg