22 000 лв. плюс лихва върху тази сума, считано от 20 февруари 2016 г. трябва да заплати община Шумен на М.Н.Т. Дамата е осъдила администрацията за това, че е паднала заради разбити плочки на тротоар и това е довело до претърпени болки и страдания от травми.

Решението е на Шуменския окръжен съд от вчера и подлежи на обжалване  в двуседмичен срок от съобщаването му на страните пред Апелативен съд - Варна.

В документите по делото се посочва, че на 20 февруари 2016 г. М.Н.Т. се прибирала от Градската градина към дома си в Добруджанския квартал, когато се спънала в натрошена и надигната няколко сантиметра над нивото тротоарна плочка, вследствие на което загубила равновесие и, въпреки опитите си да се задържи, паднала на земята с цялото си тяло по гърди.

Вследствие на падането, жената почувствала силна болка. При преглед в болницата било установено, че има счупване на двете раменни кости и за да може да се движи, се налага да се направят операции на двете ръце и да се поставят импланти.

Операцията била извършена на 24 февруари, като преди това жената трябвало да закупи необходимите интрамедуларен хумерален пирон и канюлиран винт, които не се поемали от здравната каса, и за които заплатила 2 110 лева. След операцията не била в състояние да се грижи сама за себе си за дълъг период от време и продължавала да изпитва силни болки.

Заради причинените й телесни повреди, физическа болка, стрес, душевни страдания и невъзможност да се грижа за себе си продължително време, М.Н.Т. счита, че са и причинени неимуществени вреди в размер на 30 000 лв., както и че трябва да й се присъди законната лихва върху тази сума от датата на увреждането – 20 февруари 2016 г. до окончателното изплащане на сумата.

Ответникът по делото община Шумен счита исковете  за имуществени и неимуществени вреди за неоснователни и по размер и моли съда да ги отхвърли.

Според съда причинените неимуществени и имуществени вреди на жената са в резултат на бездействието на съответните длъжностни лица от общината, които не са ремонтирали повредената настилка на тротоара, а община Шумен е пряко задължена да поддържа уличната инфраструктура в рамките на града и заради това, че не го е направила следва да заплати на пострадалата за претърпените от нея вреди.

Съставът на ШОС по делото счита, че справедливото обезщетение е в размер на 22 хил.лв. и лихва върху тази сума от датата на инцидента. Съдът смята и че искът за имуществени вреди за сумата от 2 110 лв., с които са закупени пирон и винт е основателен и доказан и следва да се уважи в пълен размер. Освен това съдът е решил община Шумен да заплати на М.Н.Т. Сумата от 2 118.91 лв. за разноските по делото.

ШУМ.БГ