Една от двете задържани в Турция българки е била освободена, съобщиха от външно министерство. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула в Анкара, че след разпит в полицията е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й.

Двете бяха арестувани в турския курорт Дидим заедно с един британец. Те са задържани по подозрение в тероризъм.

В българското генералното консулство в Истанбул пък е бил получен факс от наблюдаващия прокурор Мехмет Джан Мъхчъ, в който той пише, че не е намерил основания за задържане на българските граждани. Вчера той уточни, че няма повдигнати обвинения срещу двете.

В момента семейството им и консулът пътуват към следствения арест. Осигурена им е защита. В генералното консулство в Истанбул, както и в посолството в Анкара, вече са създадени оперативни щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. От външно министерство уточняват, че премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева следят лично развитието на казуса.

Задържаните са майка и дъщеря. Майката се казва Веселина, а дъщерята - Мира. Те са от турски произход. По информация на турски медии, при разпитите дъщерята е заявила, че следвала право в Холандия и Англия. Там се е запознала с британеца Джоузеф преди 2 години, а преди 10 дни заедно са пристигнали на почивка в Турция.

В профилите в социалните мрежи на двете жени са споделени материали, свързани с кюрдските милиции "Сили за защита на народа", смятани за сирийския клон на забранената в Турция ПКК. Джоузеф и Мира имали снимки с униформи на кюрдските милиции, съобщава Анадолската агенция.

Dnevnik.bg