Министерството на културата е отхвърлило намеренията на Агенцията за дипломатическите имоти (АДИС) да построи 8-етажна сграда в двора на бившето иранско посолство на ул. "Васил Левски" 77 и е против промени по сградата на Гранд хотел "България". Това каза в студиото на предаването "Денят започва с култура" по БНТ министърът на културата Боил Банов.

В началото на седмицата стана известно, че Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е дал позволение за строежа при бившето иранско посолство, но то е отхвърлено от зам.-кмета по култура Амелия Гешева. "Много трудно в сърцето на историческия център може да има каквито и да е промени. Визията на ръководството на Министерството на културата е да съхраняваме", заяви министърът в коментар за двата случая с паметници на културата от последните дни. Все пак случаят с Гранд хотел България, който е от национално значение, предстои да бъде разгледан от НИНКН.

В студиото министърът коментира приетата от правителството културна програма за председателството на Съвета на ЕС. Част от нея ще се състави на проектен принцип, като до 6 август чрез фонд "Култура" ще бъде обявена сесия за разпределянето на 1,7 млн лв. Срокът за подаване на документи ще е 45 дни, а очакването е победителите да бъдат обявени в средата на октомври. Нагласата е основният акцент да е върху съвременните изкуства и младите хора, посочи министърът в студиото.

Той също се съгласи с призива на най-успешните млади български режисьори субсидиите, раздавани от Филмовия център да се ограничат по размер, но да стигат до повече проекти. Вместо милион и сто хиляди, нормално е субсидията да е в размер на 400-450 хиляди лв, разпределени между повече филми, заяви Банов, като добави, че не е нормално режисьорите да "дебютират" на 40-годишна възраст, каквато е ситуацията досега. Той обаче каза, че за хода ще чака и подкрепа от останалата част от гилдията. Работната група, която изготвя промените в Закона за филмовата индустрия, ще бъде разширена, допълни Банов.

Въпрос на дати е да се проведе конкурса за Филмовия център, каза министърът относно друго искане в отвореното писмо. Конкурсите, обявени от служебното правителство - включително тези за НИНКН и Националния исторически музей обаче се бавели заради желанието на Банов изслушванията да се излъчват в интернет. Тъй като подобна клауза е отсъствала при обявяването им, сега е необходимо съгласието на членовете на комисиите и кандидатите за целта. Някои обаче не го давали. Защо - това е един интересен въпрос, каза Банов.

Dnevnik.bg