Пакистанският премиер Наваз Шариф подаде оставка, след като Върховният съд на страната постанови той да бъде отстранен от длъжност по подозрение в корупция, предаде Асошиейтед прес.

Върховният съд заяви, че Шариф не е подходящ да заема премиерската длъжност и нареди срещу него и семейството му да започне наказателно разследване. Съдът отстрани от длъжност и финансовия министър Исхак Дар.

Шариф отбеляза, че има "сериозни претенции" към решението на съда и ще използва "всички възможности, предвидени в конституцията и законовите норми на страната" да го обжалва, отбелязва ТАСС.

В изявлението на канцеларията на премиера се казва, че Шариф е подал оставка в израз на уважение към съдебната система и върховенството на закона, отбелязва Асошиейтед прес.

Решението на петчленния съдебен състав не бе изненада, тъй като мнозина правни експерти и опозиционни лидери очакват наказателни мерки срещу Шариф и семейството му.

Съдът взе решението си в резултат на разследване, което той инициира, след като през април 2016 г. бяха публикувани документи на панамска юридическа фирма, които разкриват, че двамата синове и дъщерята на Шариф тайно са притежавали най-малко три офшорни компании, регистрирани на британските Вирджински острови, отбелязва ТАСС.

Разследването установи, че семейството на Шариф не може да отчете откъде притежава голямото си богатство. Съдът също така нареди да започне наказателно разследване срещу премиера и семейството му, отбелязва Ройтерс.

dariknews.bg