Пилотът на "Ред Бул" Даниел Рикардо оглави класирането в двете петъчни тренировки за Гран при на Унгария. Австралиецът завъртя общо 63 обиколки в сесиите, като условията не се различаваха по нищо и темпото му беше идентично.

В първите 90 минути за подготовка доста от пилотите имаха проблеми със сцеплението, което доведе до множество излитания извън пистата. Третият пилот на "Ферари" Антонио Джовинаци, който седна в болида на "Хаас" за тренировката се удари в предпазните прегреди, а катастрофа на Джолиън Палмър прекрати сесията за кратко.

Квалификационни опити имаше едва в края на тренировката, като Рикардо записа 1:18.486 минути, а най-близо до него беше Кими Райконен с 1:18.720.

Във втората тренировка австралиецът свали още малко от най-доброто си постижение. Той записа 1:18.455, изпреварвайки само със 0.183 от секундата Себастиан Фетел. Шестицата допълниха Валтери Ботас, Люис Хамилтън, Райконен и Макс Верстапен.

Първите шест са събрани в по-малко от половин секунда, което предвещава завързана битка в събота и неделя.

"Макларън" затвърди прогреса си от последните седмици, след като и в двете сесии Фернандо Алонсо и Щофел Вандорн бяха неизменно в Топ 10. Двукратният световен шампион беше най-бърз от останалите, извън пилотите на трите водещи тима.

Втората тренировка беше прекъсната за известно време след сериозна катастрофа на Паскал Верлайн. Германецът разби своя "Заубер", след като изгуби контрол над задната ос преди 11-ия завой и се вряза в стената от гуми.

Катастрофа отново имаше и Палмър, която завърши с повреда в задното окачване на неговото "Рено".

"Подобренията по колата, които имаме за този уикенд наистина сработиха. Денят беше много позитивен за нас и наистина усещах отлично колата. За съжаление "Ферари" намериха още малко скорост в следобедната сесия, но все още сме малко пред тях", каза Рикардо.

Австралиецът е убеден, че ако в утрешната квалификация повтори днешното си представяне може да се пребори за полпозишън.

Дневник