И втората българка, арестувана в Турция, по подозрение за съпричастност към терористична организация, е освободена, съобщи Министерството на външните работи.

По информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски, задържаната в Турция българска гражданка М. Я. А. е освободена от ареста с мярка за неотклонение подписка два пъти седмично до насрочване на дело. Наложена й е забрана да напуска страната. Тя е обвинена в "пропаганда на терористични организации", уточняват от министерството.

Посочват, че според текстове от Закона за борба с тероризма на Турция за пропаганда на терористични организации" се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии.

В Генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Двете мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка. Дипломатите оказват необходимото съдействие, уверяват от външно министерство.

Дневник