Полицейски служители от Велики Преслав намериха и иззеха множество културно-исторически ценности от жилища в града и къща в село Драгоево, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.

Акцията била проведена в ранните часове на вчерашния ден.

След получен сигнал полицаите отишли със заповед за претърсване в къща на ул. “Девети септември“ в село Драгоево. Тя била обитавана от 67-годишния Д.Д. от Велики Преслав. Там намерили 278 предмета с културно-историческа стойност и незаконна ловна пушка 16 калибър “Тула“. Открити били и два метал детектора.

По същото време, около 6,30 часа сутринта, било предприето претърсване и в дома на 63-годишния В.В. от Велики Преслав. В жилището му на ул. “Александър Стамболийски“ били намерени и иззети писало, пет пръстена от бял метал, един монетовиден предмет, масивен пръстен, два върха от стрели, два други пръстена, три старинни монети и апликация от колан.

Пак вчера сутринта при проверка в имот на ул. “Илия Блъсков“ във Велики Преслав, обитаван от 64-годишния Р.А., били намерени 16 старинни монети, медальон, пръстен и други.

Всички предмети са иззети, образувани са 3 различни досъдебни производства по чл. 278 ал. 6 от Наказателния кодекс – за държане на археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. 

ШУМ.БГ