Софийският градски съд остави без разглеждане жалбата, подадена от дъщерята на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев - Радосвета Василева, срещу прокурорско постановление за задържането й под стража за 72 часа.

Искането за задържане беше отправено миналата седмица от Софийската градска прокуратура, като срещу Радосвета Василева е издадена европейска заповед за арест. Тя е обвинена за пране на 2.6 млн. лв.
Мотивите на съдия Атанас Н. Атанасов от Софийския градски съд, са че жалбата е процесуално недопустима, защото е преждевременно подадена и разглеждането й се явява безпредметно, съобщиха от съда. Оттам уточняват, че именно заради това и жалбата не е била разгледана в открито заседание с участието на страните, а в разпоредително. Разпореждането подлежи на обжалване или протест в 7 дневен срок.

"Атакуваното постановление е било издадено в отсъствие на обвиняемата Радосвета Василева и същата не е била задържана на това основание нито преди, нито към настоящия момент, за да е налице задължение на съда за произнасяне по същество на частната жалба. Такова право би възникнало евентуално в бъдеще, при задържане на лицето на това основание, каквото към настоящия момент не е реализирано", е записано в разпореждането, цитирано от пресслужбата на СГС.


Съдията е отбелязал, че има предвиден ред за обжалване на прокурорските постановления пред по-горестояща прокуратура и няма пречка дори и към настоящия момент, когато лицето все още не е задържано фактически, да се обжалва съответното постановление на прокуратурата за задържане пред по-горестоящата такава, като по-този начин се гарантират правата на лицето. 

За обвинението към дъщерята на Василев стана известно от писмо на съпругата му Антоанета Василева до президента Румен Радев. В него тя нарича обвинението на дъщеря ѝ зашеметяващо, като според нея то е било скалъпено след новината, че банкерът ще търси закрила в САЩ по закона "Магнитски".

Дневник