Израел реши да лиши от гражданство около 20 израелци, които се бият в редиците на групировката "Ислямска държава", съобщи днес министърът на вътрешните работи Арие Дери, цитиран от агенция "Франс прес".

Висш представител на службата за вътрешна сигурност "Шин Бет" каза за АФП, че този брой отговаря приблизително на броя на израелците, които се сражават на страната на джихадистите.

До неотдавна "Шин Бет" съобщаваше за около 50 израелци, заминали да се бият за джихадистите. Някои обаче са били убити, а други - арестувани при връщането си, каза източникът на АФП.

"Шин Бет" е представила наскоро във вътрешното министерство списък с 20-те израелци, съобщи снощи телевизия "Канал 2", уточнявайки, че един от хората в него е бил убит след изготвянето на списъка.

Повечето от присъстващите в списъка са израелски араби. Има обаче и двама евреи (28-годишна жена и мъж на 32 години), родени в бившия Съветски съюз, емигрирали в Израел и впоследствие приели исляма, съобщава израелският печат.

Пред израелското военно радио министърът на вътрешните работи днес каза, че е поискал тези хора да бъдат лишени от гражданство. Той се позовава на приета наскоро поправка в закона за националността, даваща право да се отнеме гражданството на лица, участващи във вражески действия.

Лишаването от гражданство ще попречи на тези хора да се върнат в Израел и ще има разубеждаващ ефект върху младежи, изкушени да последват примера им, обясни Арие Дери. "Шин Бет" счита симпатизантите на "Ислямска държава" за "сериозна заплаха за сигурността на страната.

Дневник