Актьорът Джордж Клуни и съпругата му Амал дариха 1 млн. долара на неправителствената организация Southern Poverty Law Center (SPLC), която следи американските екстремистки групи, съобщава "Ройтерс". Поводът e шествието на крайнодесни американци в Шарлотсвил по-рано този месец и последвалите сблъсъци с техни противници, при които трима души бяха убити, а други 30 бяха ранени.

Фондацията за справедливост на семейство Клуни и организацията SPLC обявиха и че ще си партнират срещу "групите, които пропагандират омраза в САЩ".

"Горди сме с това, че подкрепяме неправителствената организация в дейността й да предотвратява актовете на насилие и екстремизъм в САЩ, казва в изявление семейство Клуни. "Събитията в Шарлотсвил и това, което се случва в други общности в цялата страна изисква нашия колективен ангажимент срещу омразата", пише още в текста.

Президентът на SPLC Ричард Коен е приветствал акта. В свое изявление той посочва, че подобно на семейство Клуни, ръководената от него организация също е шокирана от мащаба, свирепостта и грозотата на шествието в Шарлотсвил, целящо да покаже превъзходството на белите.

"То само показа до колко популистката кампания на Доналд Тръмп и неговото управление събудиха крайно десните настроения. Изключително благодарни сме на Фондация Клуни, че застанаха до нас в този изключително важен момент, в който страната се бори срещу омразата" казва още Коен.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше критикуван заради позицията си за събитията в Шарлоствил, като обяви, че и двете страни носят вина за насилието.

Дневник