Румънци, недоволни от предложение на правосъдния министър за структурна реформа на правораздаването в страната, се стекоха на букурещкия площад "Виктория" само няколко часа след призива във "Фейсбук".

Стотиците събрали се пеят химна на страната и скандират "ПСД - червена чума!". Партията за социална демокрация (ПСД), наследник на бившите комунисти, предизвика преди няколко месеца едни от най-бурните и масови протести за последните 25 години след опит да узакони "дребната корупция".

Инициатор е гражданското движение "Инициатива Румъния", според която предложението на министър Тудорел Тоадер днес е довел до кулминация борбата на управляващите с антикорупционната кампания, независимото правораздаване и специалната прокуратура за разследване на корупцията по високите етажи на властта. "Може тази вечер да сме двама, 10, 100 или хиляда. Но който и да е от тези варианти е по-добър от това да се мълчи. Без участието ни борбата с корупцията ще се превърне само в история", пише в призива на сдружението.

Преди това президентът на Румъния определи като атака срещу върховенството на закона предложението на министъра.

Тудорел Тоадер предложи неговият пост да поеме контрола над съдебния инспекторат, който в момента се назначава и контролира от Висшия съдебен съвет. Анализатори предупреждаваха, че това би довело до политическа намеса съдебната система, която би трябвало да е независима. Позицията на съдебния инспекторат е, че подкрепя всяка инициатива, подсилваща институционалната му независимост и автономност като единственият начин да си върши добре работата.

Министърът иска още да се промени процедурата за назначаване на ключовите прокурори и да се създаде специален прокурорски отдел за престъпления, извършени от магистрати.

"Предложенията са атака срещу върховенството на закона, независимостта и нормалното функциониране на правосъдната система и борбата с корупцията", заяви президентът Клаус Йоханис. "Ако тази смес от мерки бъде одобрена от правителството и парламента, румънските усилия от последните повече от 10 години ще бъдат заличени и правораздавателната система ще се върне в миналото, когато беше подчинена на политиката", добави той.

Главната прокуратура също заяви, че предложенията са опасни и не са консултирани с нея. Съгласно румънските закони президентът назначава ключовите прокурори по предложение на правосъдния министър и консултативно одобрение на Висшия съдебен съвет. Сега се предлага одобряването да става от прокурорската част от Висшия съдебен съвет по предложение на министъра.

Румънските медии припомнят, че министър Тоадер е обсъждал съдебната реформа през юли със зам-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и че предложеният днес пакет може да бъде одобрен от правителството на 1 септември и внесен за гласуване в парламента.

Вестник "Адевърул" коментира, че министърът не работи непрозрачно като предшественика си Флорин Йордаче, но част от предложенията му са същите като неговите опити и само е променена тактиката. "Това е същата Доктрина Драгня - да бъде лишен президентът от каквито и да е прерогативи, които не са изрично описани в Конституцията. Иначе казано - институционална изолация."

Дневник