Над 200 души от български и чужди клубове ще вземат участие в тазгодишното 6-то издание на историческата възстановка „Доблест и слава“ на Шуменската крепост. Събитието ще е в продължение на два дни, стана ясно на пресконференция, дадена днес от зам.-кмета по образование и култура Найден Косев и старши експертът „Ансамбли, сценична дейност и атракции“ Красимир Савов.

Битката от 1444-та година между кръстоносците на крал Владислав III Ягело и османлиите на Султан Мурад II ще бъде пресъздадена на 23-ти септември, събота.

„Доблест и слава“ обаче ще започне още в петък с демонстрации на средновековния бит и култура и с концерт. Всички действия ще се развиват на поляните западно от Стария град, както и в самата крепост.

За първия ден от фестивала отговаря варненското Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“. От 14,00 часа членовете му ще започнат демонстрации на майсторска езда и стрелба с лък от кон, старите занаяти ковачество, грънчарство, изработка на плъсти и др.

В събота действията ще стартират в 10,30 часа с демонстративни боеве. В 11,30 часа ще се даде началото на същинската битка между армиите на краля и султана. Тя ще е в 2 действия – първо на поляната, а след кратка почивка, около 13,00 часа, ще е щурма на крепостта. След победата в 14,00 часа ще започне фолклорен концерт.

Във възстановката на битката ще участват над 200 представители на два клуба от Чехия, един от Румъния, на  дружество „Традиция“ от цялата страна и тези от шуменския комитет „Крум Страшний“.   

За зрителите ще има входна такса, но цената на билета все още не е уточнена. За тазгодишния фестивал община Шумен отделя 30 хил. лв.

ШУМ.БГ