Новият Закон за старите столици ще даде възможност България да стане изключително важна културна туристическа дестинация. Той ще бъде внесен в парламента до 10 дни и до края на годината ще бъде приет на второ четене. Това каза на пресконференция днес в Шумен председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Отправихме като покана и към останалите парламентарни групи, за да може в рамките на предстоящите 10 дни да се присъединят и те към внасянето на законопроекта в деловодството на Парламента. В рамките на месец – месец и половина съм убеден, че ще мина на първо четене, след това да можем да се ангажираме до края на годината или в началото на другата да бъде приет окончателно на второ четене. Когато бъде приет този законопроект, уверявам ви, че с политиката, която прави днес правителството, и със стабилността, която имаме, ще можем действително да се ангажираме с целеви средства, които да идват и да решават проблемите, както за инфраструктура, така също и да се разкриват нови дадености от богатото културно наследство на страната“, каза Цветанов.

Той изрази убеденост, че Законът ще получи подкрепата на останалите парламентарни групи. „Това е тема, по която не трябва да има  политическо противопоставяне, а трябва да има само обединение“, каза той, като благодари на народните представители от Шумен и кметовете на Каспичан, Плиска и Велики Преслав за работата по законопроекта.

„Искаме старите велики столици, които са в Първото и Второто българско царство, заедно с Велико Търново, да получат по-добър и специален статут, за да можем да покажем на света, че България има богато културно наследство, че България е туристическа дестинация, но тя може да стане изключително важна културна туристическа дестинация“, заяви Цветан Цветанов. 

В Шумен той изказа задоволство от факта, че в града се отварят нови производства и се разкриват работни места. „Самият факт, че вече в Шуменска област и в Шумен по-специално е свързано със стабилността, която имаме днес в държавата. Мога да кажа, че в момента най-големият проблем е начинът, по който ще се набират новите работници за тези новоразкрити места. Точно затова и основният акцент на правителството е свързан с образованието. В момента за първи път през последните 27 години има ясна визия за това как да вкараме децата, които са извън образователната система“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

По-късно днес Цветанов ще се срещне с граждани в няколко населени места от областта – Каспичан, Нови пазар, Цани Гинчево, Хитрино и Шумен.

ШУМ.БГ