От 19 до 29 септември в областта ще се извършат изследвания с флуорограф за туберкулоза сред рискови групи от ромски произход. Целта на изследването, което ще обхване около 600 души от региона, е ранното откриване на заболяването и в дългосрочен план намаляване на случаите чрез започване на своевременно лечение.

Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация, където днес на работна среща с участието на представители на заинтересованите институции е изготвен график за провеждане на скрининга по общини.  

По места организацията по привличане на лицата от рисковите групи за изследване ще се осъществява от съответната община, здравните медиатори по общини, РЗИ, ромска фондация „Искра“ и Семейно-консултативните центрове.

В община Никола Козлево изследванията ще се проведат на 19,20,21,22 и 23 септември, като на посочените дати с прегледи ще бъдат обхванати и жители на община Каолиново.  

На 24 септември изследвания ще се извършат в община Нови пазар, а на 25 и 26 септември – в град Шумен, като ще бъдат обхванати и жители на Венец и Хитрино.

На 27 септември медицинските специалисти ще работят в село Салманово, а на 28 септември - в село Ивански. Изследванията в община Велики Преслав са насрочени за 29 септември.

Скрининговите изследвания са в изпълнение на Рамково споразумение между Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването за отпускане на безвъзмездна помощ по Програма „Подобряване на устойчивостта на националната програма по туберкулоза“.

ШУМ.БГ