Работата по новостроящата се спортна зала е свършена на 70%. Грубият строеж е готов на 80%, металната конструкция е на 20-30% - това беше най-тежката част, която трябваше да излезе, от тук и нататък всичко е по-лесно“. Това каза днес пред журналисти ръководителят на проекта на „Арена Шумен“ Емил Мартинов.

На 25 септември започваме довършителни работи вътре – прегради за помещения, съблекални, магазини, фитнес. Веднъж затворим ли сградата, вътре ще довършим нещата. 3/4 от залата ще бъде затворена до октомври, а до края на ноември трябва да я затворим цялата и през декември да започнем вътрешните довършителни работи", обясни Мартинов.

Той уточни, че по план в началото на октомври започва асфалтиране по паркинга и алеите, работи се и по озеленяването. Пред входа на залата ще има стълбище, което ще води до фоайето и трибуните. Пред „Арена Шумен“ ще положим паваж, разработваме и идеен проект за фонтани в две редици, който ще предадем за одобрение в общината, ще има зелени зони, алеи за разходка, парково осветление, цветни алеи, пейки“, разясни ръководителят и увери, че мястото ще е едно от приятните за шуменци.

Мартинов увери, че екипът ще направи всичко възможно да завърши „Арена Шумен“ за Коледа, въпреки че срокът по договор за пускане на залата е през февруари идната година.

По време на обиколката на строежа кметът Любомир Христов обясни, че общината няма да стопанисва новопостроената зала, а ще я предостави за управление на дружество. За това ще се обяви обществена поръчка за публично-частно партньорство или даване под наем на залата, като общината ще постави условия, за да могат шуменци изцяло да се възползват от съоръжението.

"Нямаме намерение да правим общинско предприятие, което да стопанисва тази зала, защото смятаме, че това няма да е във възможностите му. Тук трябват хора специалисти, които да я управляват“, каза кметът Любомир Христов, който изказа задоволство от напредъка на новостроящата се многофункционална зала.

ШУМ.БГ