Най-големият до неотдавна търговец на дребно с детски играчки в САЩ Toys "R" Us Inc. особено популярен сред родените в края на 40-те години, е поискал защита от кредитори. Причина за това е голямата му задлъжнялост и силната конкуренция от онлайн магазините, съобщава "Блумбърг".

Това е поредният шок за търговците в реалния сектор, притиснати от конкуренцията на онлайн търговците, които гравитират около "Амазон", който на практика революционизира потребителските навици. Това стана благодарение на ниските цени и възможността за доставка до всяка точка на света.

Над 10 големи търговци на дребно в САЩ поискаха защита от кредитори тази година, сред които Payless Inc., Gymboree Corp. и Perfumania Holdings Inc. В плана им за преструктуриране влиза да затворят зле представящите се магазини и да наблегнат на онлайн продажбите.

Това се отразява и на моловете. Агенцията посочва, че вероятно за около 10% от площите си ще трябва да търсят нови наематели през идните години, което означава и да намалят наемите.
Затрудненото положение на търговеца ще се отрази и върху производителите на играчки основно в Китай. Около 38% от приходите на компанията идват от пазарите отвъд океана. "Това означава дългосрочна загуба за цялата индустрия", коментира шеф на базираната в Хонконг Lung Cheong Group, която е доставчик на друга верига.
Търговецът декларира дългове и активи за по 1 млрд. долара. Засега не се обявяват планове за затваряне на магазини.

Компанията прави опит заедно с кредиторите си да разсрочи дълг за 5 млрд. долара.

След като се появила информация за намерението на търговеца да поиска защита от кредитори, някои от доставчиците му отложили изпълнението на някои поръчки заради опасението, че няма да си получат парите навреме.

Канадското поделение смята на свой ред да поиска защита от кредитори пред съда в Онтарио. Извън САЩ и Канада търговецът има 255 магазина и джойнт венчъри основно в Азия, не са обект на поисканата защита от кредитори.

Dnevnik.bg