Книгата ”Деветдесет години кинолюбителско движение в Шумен 1926-2016”  ще бъде представена утре, 20 септември пред шуменската общественост от 17.30 часа във фоайето на концертна зала на читалище „Добри Войников – 1856”.

Книгата е дело на читалището и киноклуб  ”Мадарски конник” и е издадена с помощта на Общински фонд Култура. Нейни автори са Недко Попов, Нико Майеров и Ростислав Бакалов. При представянето й ще бъде отбелязана и 90-годишнината на един от авторите й - Недко Попов.

Книгата  не е историческо изследване, но в нея читателите ще открият спомени, разказвани от кинолюбители, снимков материал, документи и значими събития, отбелязани в архива на киноклуба и всичко интересно за тези 90 години, през които кинолюбителското движение в Шумен зае своето подобаващо място в българската култура.

Читателите ще проследят пътя от първата в Шумен прожекция на професионалното кино, през учредяването на дружеството на кинолюбителите до създаването на шуменски киноклуб и неговата богата история преминала през десетки участия във фестивали, национални форуми, създаването на стотици любителски филми с различна тематика, показвани у нас и в чужбина.

След представянето на книгата ще бъдат прожектирани и филми, свързани с историята на кинолюбителското движение в града.

ШУМ.БГ