Може да се наложи САЩ "да унищожат изцяло" Северна Корея, освен ако Пхенян не намали ядрените си опити, заяви американският президент Доналд Тръмп пред Общото събрание на ООН.

Това бе най-острата досега заплаха на Вашингтон срещу севернокорейския лидер Ким Чен-ун, когото Тръмп подигравателно нарече "човека-ракета", запътил се към "самоубийствена мисия".

Президентът на САЩ призова държавите от ООН да работят заедно, за да поставят в изолация правителството на Ким.

В 41-минутното си слово Тръмп нападна още Иран и Куба, но най-резките му думи бяха насочени към Пхенян. Той обяви, че ядрената програма застрашава целия свят и непряко критикува Китай – основният търговски партньор на Ким – с фразата "Скандално е, че някои държави не само търгуват с такъв режим, а и въоръжават, снабдяват и подкрепят финансово държава, която заплашва света с ядрен конфликт".

Тръмп за пореден път осъди ядрената сделка на предшественика си Барак Обама с Иран и намекна, че може и да не я поднови, когато срокът за това настъпи в средата на октомври. Той нарече Иран "икономически изчерпвана и измамническа държава", която изнася насилие.

Това бе поредният опит на президента да подчертае изолационистката си политика "Америка на първо място". "Ще защитавам преди всичко интересите на Америка", каза той. "В интерес на всички нации е да имаме бъдеще, в което всяка държава може да бъде суверенна, просперираща и безопасна."

Що се отнася до Венецуела, Тръмп заяви, че ситуацията там е "напълно неприемлива" и САЩ "не може просто да гледат отстрани".

Дневник