Вече е сформирана междуведомствена работна група, която ще разгледа методиката на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, по-известна като програмата за саниране. Това обяви строителният министър Николай Нанков, цитиран от пресцентъра си, след среща с представители на Камарата на строителите в България.

Програмата трябва да се оптимизира, като се промени методиката и в нея се предвиди по-строг контрол, обявил Нанков. Той посочи, че за тази цел с новия Устройствен правилник на министерството е създаден нов отдел "Контрол и мониторинг" в дирекция "Жилищна политика", която осъществява методическото ръководство на програмата.

Регионалният министър напомни, че бъдещето на програмата зависи от дебатите, които ще бъдат проведени в Народното събрание.

С представителите на камарата министърът обсъдил още реализацията на големите инфраструктурни проекти. Той обявил, че през октомври ще бъде обявен търг за проектиране на оставащия за изграждане участък от АМ "Хемус". В края на годината се предвижда да бъде обявен и търгът за избор на изпълнител за пътя Ботевград – Мездра

Обсъдено е и въвеждането на типови договори и процедури при възлагането на обществени поръчки, което ще намали възможностите за обжалване на процедурите и ще съдейства за по-доброто изпълнение на проектите.

Дневник