Проектът за купуване на нов за армията ни изтребител ще бъде променен и трябва да бъде гледан отново от парламента. Това е записано в заключенията на доклада, който трябва да бъде приет утре от парламентарната комисия, която проверява процедурата. Според източници на "Дневник" в списъка на предложенията, от които трябва да избира правителството, ще се включат и нови F-16, които са предложени от САЩ.

На последното заседание на комисията миналата седмица председателят й Емил Христов попита командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който наследи Румен Радев на поста, като ръководител на проекта защо не е взел предвид и предложение от неназована държава за нови самолети, което щяло да се впише във финансовата рамка от 1.5 млрд. лв. за 8 самолета, обучение и наземно оборудване.

Комисията ще предложи на Министерството на отбраната (МО) да направи ново примерно разпределение за разсрочено плащане, за да може да се осигурят и другите два проекта за модернизация на армията - кораби и бронетранспортьори.

Втората препоръка е да се актуализират вариантите за актуализация на проекта на база на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 г. на искане за предложение (RFP). Такива бяха изпратени до Италия за употребявани "Еврофайтър Тайфун", до Швеция за нови "Грипен" и до САЩ и Португалия за употребявани F-16 с модернизационен пакет. Предложението от САЩ за нови F-16 е получено след това.

Третата препоръка до МО е да изпрати отново RFP до трите държави след актуализиране на проекта от парламента.

След като получи новите оферти и ги оцени, министерството трябва да информира Министерския съвет за избора си. След това правителството трябва да проведе преговори и да сключи междудържавен договор за покупката.

Комисията установи, че управляващите проекта в Министерството на отбраната са променили условията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново задължително изискване - примерна схема за плащане. "Тя не е условието, което ще може да дисквалифицира един от участниците", каза председателят на комисията Емил Христов след заседанието й преди седмица. Промяната е направена от председателя на борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г., месец след одобряването на проекта за инвестиционен разход от парламента. Христов отказа да изрече конкретно име, но към тази дата председател на борда е бил тогавашният командир на ВВС ген. Румен Радев.

В едно от последните си заседания в края на април служебното правителство одобри офертата на шведската компания СААБ за изтребители "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация. България избираше между три предложения - употребявани F-16, собственост на Португалия, от Италия за "Юрофайтър" втора употреба и шведските "Грипен". Предложението на САЩ и Португалия е дисквалифицирано заради добавения критерий, а при новата процедура би могло отново да влезе в надпреварата.

Премиерът Бойко Борисов дава противоречиви сигнали за покупката на изтребители, като няколко пъти каза, че изтребителите трябва да са нови, а вчера повтори, че "първо ни трябва сухопътна техника, щото такава ни е доктрината".


Не ме притеснява това, че ще прегледаме нещата отначало, коментира в парламента възможното рестартиране на процедурата и военният министър Красимир Каракачанов. За него било по-важно да се вземат мерки да се ремонтират МиГ-29, които според него можели да летят до 2020 - 2030 година. Той също каза, че иска нов самолет, а не втора или трета ръка.

Дневник