Не е добра практика да ми се дават съвети отвъд океана. Това заяви премиерът Бойко Борисов след изказването на президента Румен Радев, което той направи от Ню Йорк за спора за купуването на новите изтребители за бойната авиация, съобщиха от правителствената пресслужба.

Пред журналисти в Бургас министър-председателят заяви, че когато президентът се завърне в България двамата "ще седнат и ще говорят". Той подчерта, че държавническата политика е да намериш баланса между всички. Той отхвърли обвиненията на Радев, че лобистки интереси са намесени в избора на нови изтребители.

"Три милиарда ще заминат за самолети. Ще ги дадем, но ще се пазарим. Трябва ли да се хвърлим на най-хубаво и най-скъпото? А като се дадат 3 млрд. лв. за изтребителите, още 7 милиарда трябва да се дадат за корабите и сухопътните войски", добави премиерът.

Той поясни, че имало и по-евтини самолети, които също са нови. Те са от по-нисък клас, но по думите му биха свършили достатъчно добра работа.

"Хайде да източим държавния резерв и да го дадем за въоръжение и нищо няма да усетите срещу това", допълни министър-председателят, като уточни, че освен армия в държавата има пенсионери, полицаи, жп работници, доктори, учители, хора в неравностойно положение, инфраструктурни проекти, които също изискват пари.

Борисов каза още, че след десет дни ще започне строителството на обходите на Поморие и Ахелой.

Дненвник