Софийският градски съд (СГС) наложи пробация за срок от шест месеца спрямо обвинителя Румяна Желева от окръжната прокуратура в Добрич за това, че е използвала служебното си положение и e лъжесвидетелствала, за да спаси от разследване съпруга си, информира "Правен свят". Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест.

Съдът прецени, че заради многобройните смекчаващи вината на магистрата обстоятелства, всякакво наказание лишаване от свобода е прекалено тежко и ѝ наложи пробация за срок от 6 месеца, т.е. Желева ще трябва да се регистрира задължително по настоящ адрес и да се среща периодично с пробационен служител в срок от половин година.

Обвинителният акт бе внесен през ноември 2016 г. от антикорупционното звено за случай от 30 юни 2012 г. Тогава съпругът ѝ Живко Желев бил спрян на пътя от катаджии, които го заподозрели, че шофира пиян. Автомобилът му лъкатушел по пътя, което направило впечатление на полицаите, а след като го спрели, установили, че шофьорът силно лъха на алкохол. Той обаче отказал да бъде тестван на място, не представил и шофьорска книжка, а се обадил на съпругата си.

След това на място пристигнала прокурор Желева с документите на мъжа си. Тя се представила на полицаите, като им заявила, че е прокурор и попитала дали може да направи нещо, за да няма последствия за съпруга ѝ. След нейната поява обаче мъжът ѝ станал агресивен към полицаите, хванал единия за ръката и го ударил с юмрук в гръдния кош, като отправял закани с убийство и обиди. Полицаите поискали подкрепление и на мястото дошъл втори екип, след което мъжът бил задържан и отведен в полицията.

По време на инцидента прокурор Желева обяснявала на униформените, че нямат право да задържат мъжа ѝ и им напомнила, че е прокурор.

За това тя беше призната за виновна за използване на служебното си положение, за да набави противозаконна облага за съпруга си - да бъде преустановена извършваната полицейска проверка и да не бъде санкциониран за нарушение по Закона за движение по пътищата.

За това обвинение Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор.

В хода на разследването срещу съпруга на Желева за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на полицай, за отправяне на закана с убийство и за хулиганство, прокурорката била разпитана като свидетел по нейно изрично желание. Според прокуратурата, в показанията си Желева е лъжесвидетелствала, за което обвинение законът предвижда до 5 години затвор.

"Мъжът ми не е оказвал никаква съпротива на полицаите; Съпругът ми нищо не е направил. Твърдя, че в мое присъствие не се е държал предизвикателно, за да го задържат. Като му занесох документите, повтаряше, че няма да даде кръвна проба. Тихо, кротко и спокойно го казваше; По-скоро провокативното поведение беше от стана на полицая и пр.", са някои от твърденията на прокурор Желева, заради която тя е призната за виновна и за лъжесвидетелстване.

Дневник