Земетресение с магнитуд 7.4 по Рихтер разтърси Мексико и бе усетено в едноименната столица, съобщиха от американския Геофизичен институт. Според мексикански сеизмолози магнитудът е бил 6.8, уточнява БТА, а според коригираната американска оценка е от 7.1 степен.

Мексиканските власти, цитирани от в. "Мундо", съобщиха, че загиналите са най-малко 49, а от тях поне 42 са в щата Пуебла. Само в столицата Мексико, където също има няколко жертви, са се срутили най-малко 27 сгради. Към полунощ българско време властите потвърдиха, че има затрупани хора под развалините, но броят им не е известен.

По-рано на кадри в социалните медии се видяха частично повредени сгради, рухнали фасади и затрупани от отломки улици и автомобили.

Епицентърът на труса е в южната част на Мексико, на 8 километра югоизточно от Антенсинго в щата Пуебла, на дълбочина 51 километра. Трусът предизвика паника в столицата на Мексико и хиляди хора излязоха на улиците.

Трусът стана точно 32 години след мощното земетресение от 1985 г., в което загинаха над 10 000. Само преди няколко дни друго силно земетресение от 8.1 разлюля страната и отне живота на 98 души. Броени часове преди днешния трус хиляди мексиканци участваха в национално учение за реагиране при такова бедствие, което се провежда редовно слес трагедията от 1985г.
Представители на гражданска защита заявиха за местна телевизия, че в столицата има горящи сгради, в които са блокирани хора.

Президентът Енрике Пеня пътуваше със самолет за провинция Оахака, една от най-засегнатите от предишното земетресение. При новината за новия трус той обяви в "Туитър", че незабавно се връща в столицата.

Ведната след земетресението столичното летище прекрати работа, за да оцени пораженията.

Петролните сонди задействаха протоколи за сигурност, като тепърва ще се разбере дали работата на някои от тях е прекратена заради разместване на земните пластове.

Дневник