Нова изложба е подредена от днес в Мраморното фоайе на Регионалния исторически музей – Шумен /РИМ/. Тя е наречена „Светлописците на Шумен” и проследява развитието на фотографското изкуство в града от края на XIX до средата на ХХ век, съобщиха от музея.

В експозицията са представени много материали на известната шуменска фамилия Маркарян, чието фотографско наследство днес се съхранява във фонда на музея. Експонирани са копирни апарати с пламък, магнезиеви светкавици, печатна машина с воден знак на фотографската фирма, рол преси, различни фотоапарати, майсторски свидетелства и др.

В изложбата е показана първата българска снимка на оркестъра, сформиран от Михай Шафран, направена в Шумен от неизвестен пътуващ фотограф през 1850 г. Изложени са и фотографии на Христо Златаров, Бохос Бояджиян, Франц Бауер, Самуел Гелч, Марко Марков, Анастас П. Белковски, и др.

С началото на изложбата РИМ–Шумен открива нова дарителска акция. Тя е под надслов „Последователи на първите светлописци” и с нея от музея канят шуменци да дарят на музея свои стари фотоапарати или принадлежности към тях. Най-старите и интересни постъпления ще бъдат експонирани в Деня на дарителя, а за дарителите са предвидени поощрения.

За малките фотолюбители музеят организира фотоконкурс под мотото „Улови миг от историята на Шумен”. Целта му е да пробуди интереса на младото поколение към историята на града, която да бъде запечатана на телефон, таблет или фотоапарат.

Периодът на провеждане на дарителската акция и фотоконкурса е от 20 септември до 20 ноември 2017 г., уточниха от РИМ.

ШУМ.БГ