Бизнесът ще осигури напитките за официалните обеди и вечери по време на българското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г. Това съобщи в интервю за БНТ ресорният министър Лиляна Павлова.

Предстои да бъдат подписани споразумения със сдруженията на производителитие на вино, бира, безалкохолни напитки и минерални води. Така срещите в България ще бъдат използвани за популяризиране на българското производство пред европейските гости. В България няма традиция за такъв тип спонсорство и се надявам тя да остане и занапред, каза Павлова като допълни, че заедно със земеделския министър Румен Порожанов ще потърсят срещи и с производители на месни и млечни продукти и плодове и зеленчуци.

Ако падне химикалка върху масата, не трябва да издава звук

Павлова съобщи, че европейската проверка за готовността на България да осигури нужните условия за преводачите е минала добре за разлика от февруарската, когато нищо не е отговаряло на изискванията. Проверката е включвала кабините за превод и дори масите и столовете. "Когато падне химикалка върху масата или стола, не трябва да се чува звук", даде пример Павлова и подчерта, че всички изисквания са постигнати.

Вчера Павлова подписа споразумение за административно сътрудничество с генералния директор на служба "Устни преводи" на Европейската комисия Флорика Финк-Хоойер. Службата ще осигури високо ниво на устни преводи не само от и на всички езици на страните от ЕС, но и на тези от Западните Балкани, когато е нужно, защото регионът е сред приоритетите на българското председателство. Павлова подчерта, че освен сигурността и вътрешния ред в региона, темата включва и газовата и въздушната свързаност между страните на Балканите и отпадането на таксите за роуминга - нещо, което пряко ще усетят всички граждани и бизнесът.

Мартеници, рози, кирилица

Откриването на председателството ще е на 4 януари с концерт в Народния театър "Иван Вазов" с кратка програма, показваща историята и културното наследство на страната. На следващия ден започват първите пленарни заседания с участието на всички еврокомисари, председателя Жан Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на европарламента Антонио Таяни. Над 60 световни медии са акредитирани за събитието, каза Павлова.

В съпъстващата програма са включени отбелязването на 140 г. от създаването на третата българска държава на 3 март, обичаят с размяна на мартеници, налагането на българския език и кирилицата покрай 24 май и празникът на розата. "Ще пречупим може би скучните за някои заседания. Това е шанс за България да бъде видяна с други очи и друг поглед и да покажем, че сме дали много на Европа", каза министърът.

Дневник