Община Шумен ще тегли заем в размер на 2,5 млн.лв., за да рехабилитира уличното осветление в града и селата. Проектът „Изграждане на енергоефективно улично осветление“ ще се изпълнява през 2018-та и е включен в актуализирана бюджетна прогноза на общината, която ще бъде гласувана от Общинския съвет в края на този месец.

„Проектът ще обхваща подмяна на кабели, стълбове и осветителни тела. Старите живачни лампи с мощност 300 вата ще се премахнат. Ще поставяме само енергоефективни ЛЕД осветителни тела с ниска консумация“, обясни за ШУМ.БГ зам.-кметът по строителство Боян Тодоров.

Той добави, че ще се отдели специално внимание на главните булеварди и на входно-изходните артерии на града. Ще се направи осветление и в края на бул. „Симеон Велики“ в квартал „Тракия“, където преди години са поставени стълбове, но към тях не са прекарани кабели и няма осветителни тела. В селата от общината старите лампи също бъдат  подменени.   

Чрез реализирането на проекта общината смята да постигне 3 основни цели - намаляване на разходите за енергия и поддръжка на съоръженията, ще се повиши енергийната ефективност, възвръщаемост на инвестицията.

ШУМ.БГ