Цената на изтребителите определено не е 3 млрд. лв. и никога няма да бъде. Става въпрос за около 1.5 млрд., като сумата също е сериозна. Това заяви пред Би Ти Ви главният секретар на президента Румен Радев Димитър Стоянов. Той е ръководил проекта за покупката на самолетите, преди да се присъедини към екипа на държавния глава.

По думите му само първият транш по сделката ще е за около 1.5 млрд. лв., като в него е заложено купуването на 8-9 изтребителя. Вторият транш ще е значително по-малък и няма да включва в себе си нужното наземно оборудване, което ще е доставено с първия транш. Няма да влиза и обучението.

Стоянов допълни, че твърдението на премиера Бойко Борисов, че вече е избран изтребител, който обаче ще пристигне без оборудване, не отговаря на истината. Той дори пожела да се хване на бас с министър-председателя, че какъвто и да е изборът на самолет, той ще има необходимото оборудване.

Главният секретар на Румен Радев каза още, че парламентарната комисия, която проверява процедурата по сделката, е изслушала само министри и зам.-министри, но не и експертите.

"Комисията не търсеше отговори на въпросите, които задаваше. Не пита експертите, които работят от самото начало по проекта, а пита политическото тяло", заяви Димитър Стоянов.

Dnevnik.bg