Испанската полиция арестува младшия икономически министър Жозеп Мария Жове в сряда сутринта като част от акция срещу представители на регионалното правителство, съобщават испанските медии. Каталунският кабинет междувременно се събира спешно заради обиските, а жители на Барселона се събраха пред институцията на министъра, за да протестират след призива на шефа на каталунския президент за "мирна съпротива".

Служители на реда са влезли в каталунските министерства на икономиката, вътрешните работи, външните работи, социалните въпроси, телекомуникациите и финансите. Според "Ел паис" арестуваните са общо 14, а каталунското издание "Вангуардия" и вестник "А Бе Се" говорят за 12 задържани в няколко институции, включително във външното министерство.

Акцията е в отговор на референдума, насрочен за 1 октомври, на който каталунците ще бъдат питани дали автономната им област да се отдели от Испания, а единият от предметите на разследването е злоупотреба с държавни средства, твърдят източници на "А Бе Се".

Ден по-рано испанските власти конфискуваха близо 45 000 плика, които каталунското правителство смяташе да използва, за да извести за референдума. По-рано пред главния прокурор на страната се явиха част от 700 кметове, които бяха призовани от Мадрид заради подкрепата си за допитването.

Жозеп Мария Жове е "дясната ръка" на каталунския вицепрезидент Ориол Джункерас, формално заема и поста генерален секретар на институцията му. Партията на Джункерас е коалиционен партньор в регионалното правителство на Карлес Пудждемон. Самият Джункерас определи случващото се като "атака срещу каталунските институции". "Няма да го позволим", написа той след задържането на служителя си.

Миналата седмица испанското правителство обяви, че е готово на "извънредни мерки", ако считаният от него за незаконен референдум се проведе. Според едно от скорошните проучвания 41% от каталунците подкрепят независимостта на провинцията, а 49 са против.
 
Dnevnik.bg