Министър-председателите на България и Полша Бойко Борисов и Беата Шидло се обявиха днес за единен Европейския съюз, който да се гради върху комромиси между старите и новите му членки и не скриха различията си за продължаването на европейските санкции срещу Русия.

"Посланието на нашата част на Европа е за единство и солидарност... Ние няма да позволим да бъдем разделени, защото ЕС е безценен за нас", каза Шидло на съвместна пресконференция с Борисов в Министерския съвет.

"Единството е единственият положителен изход за ЕС и компромисите винаги водят до по-добър резултат", каза Борисов.

Изявленията идват почти месец, след като френският президент Еманюел Макрон демонстративно изолира Полша и Унгария от своя източноевропейска обиколка, която включи срещи с лидерите на България, Румъния, Чехия, Словакия и Гърция.

Борисов, чиято партия ГЕРБ принадлежи към Европейската народна партия и Шидло, чиято формация "Право и справедливост" е част от евроскептичните Европейски консерватори и реформисти, формулираха общи позиции по ред въпроси от енергетиката и миграцията до запазването на кохезионната политика и на свободата на движение на работна сила в ЕС и неговото бъдеще.

Докато обаче полската премиерка потвърди категоричното несъгласие на страната си с евентуална отмяна на санкциите срещу Русия, Борисов каза, че страната ни ще постави този въпрос на обсъждане по време, докато председателства Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Правителството на Шидло е обект на остри критики в ЕС заради съдебните реформи, които провежда. Според Варшава те довършват остатъците от комунистическото минало на страната, според Брюксел поставят правосъдието по политическия контрол на изпълнителната власт. Дебатът опъна до крайност отношенията между полските власти и Европейската комисия, която има подкрепата на държави от тежка категория като Германия и Франция. Очаква се идния понеделник Комисията да опита почвата сред държавите членки, за да задейства срещу Полша процедура за най-тежката санкция в ЕС - ограничаване на членските права. Борисов и Шидло не коментираха темата. Процедурата може да започне със съгласието на квалифицирано мнозинство от държавите членки (55 на сто от тях, представляващи 65 на сто от населението на съюза), но за налагането на санкцията е необходим консенсус между държавните и правителствените ръководители.

Борисов и Шидло не коментираха темата пред журналистите, но нямаше и въпроси по нея. Те обаче обещаха, че България и Полша ще си сътрудничат в ред конкретни области като например - да се удължи максимално срокът на експлоатация на топлоелектрическите централи на въглища, от които и двете икономики са силно зависими.

И двамата премиери се изказаха за това ЕС да запази и след края на сегашния си седемгодишен бюджетен период пред 2020 г. своята политика за социално икономическо сближаване, известна като кохезионна. И двете страни са нетни получателки на пари от бюджета на ЕС, които им позволяват да наваксват изоставането си в икономиката, социалната сфера, инфраструктурата, опазването на околната среда.

"Кохезията трябва да продължи...", каза Борисов. "Ние сме длъжни да кажем едно голямо "благодаря" на държавите донори и да отчетем тези приноси към нас. Ако искаме Европа да е единна и силна, ние не трябва всеки ден да си го натякваме, а да продължим кохезията".

Българският премиер подчерта, че източно и централноевропейците трябва да се стремят да наваксат изоставането си от Западна Европа, но не може да им бъде вменявана отговорност за това, че исторически са попаднали в съветския блок след Втората световна война.

Той и Шидло се изказаха в полза на компромис със западновропейските държави членки за правилата, по които източноевропейски фирми могат да командироват персонал в други страни на ЕС, особено в транспортния сектор. Страни като Белгия и Франция се оплакват от "социален дъмпинг" и искат ревизия на европейска директива за командированите работници, която да задължително да изравни заплащането и социалното осигуряване на командированите работници с това на местните. Единадесет източноевропейски страни повече от година блокират такава ревизия като противоречаща на свободата на движение на работната сила и на конкуренцията в ЕС. Макрон обаче я направи част от предизборната си кампания и спечели подкрепата на Комисията за промени във въпросното законодателство. Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария предложиха свой проект за тях, който предвижда компромисни решения по ред пунктове като например срока на командироване, социалните придобивки.

"Компромисът и единството вървят ръка за ръка", каза Борисов. "По темата за транспортните работници могат  да се намерят компромиси. Трябва да оставим на експертите да намерят такъв балансиран вариант".
 

Клуб Z