Министърът на културата Боил Банов обяви, че ще се опита да увеличи бюджета, който е отделен за реставрация и консервация на археологически обекти, както и за археологически проучвания. Думите му дойдоха по време на визитата му в най-стария солодобивен обект в Европа – Провадия-Солницата, съобщава "Фокус".

Той уточни, че миналата година отделените пари за археология са били 1 млн. лв. Тази година има двойно увеличение, като догодина сумата от 2 млн. лв. също остава, но ще се направи всичко възможно да се увеличи.

Банов подчерта, че през последните години има видима промяна на бюджета на министерството, като той се увеличава постоянно. За пример даде миналата година, в която били отделени допълнителни 20 млн. лв. Той добави, че по новия програмен период процентът на европейско финансиране е много малък, тъй като тепърва предстои отваряне на програмите за еврофинансиране.

Министърът на културата каза още, че за консервацията и реставрацията на най-стария солодобивен обект в Европа тази година ведомството е осигурило 40 хил. лв., като част от разкопките на стойност 18 хил. лева също са поети по проект на министерството.

Боил Банов допълни, че се планират проекти за иновации в археологическите и музейните експозиции в страната. По думите му "вече не е достатъчно да се постави камък с табела, а е необходимо интерактивното представяне на археологически обекти, което привлича туристи".

"Задължително трябва да започнем да работим по този начин – с холограми, визуализации. По цял свят така се работи. Съвременният свят изисква човек да може да си го представи", каза още Банов.

Боил Банов добави, че през следващата година след отваряне на европейските програми ще започнат дейностите по изграждане на Музей на подводната археология на остров Св. Кирик и Юлита край Созопол. Целта е целият остров ще бъде превърнат в музей.

Дневник