Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин увeри, че зимните олимпийски игри в Пьончан през 2018 г. няма да представляват заплаха за сигурността. Според държавния глава напрежението със Северна Корея няма да попречи за безопасното провеждането на игрите.

"Наясно сме със загрижеността на МОК и на целия свят относно ситуацията на Корейския полуостров. Успешното провеждане на игрите в Пьончан ще изтрие притесненията за сигурността и ще покаже пред света мир и стабилност в региона", заяви държавният глава на Южна Корея пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Той даде за пример успешното провеждане на летните игри в Сеул през 1988 г., когато също имаше напрежение на Корейския полуостров.

Най-голямото препятствие за игрите в Южна Корея, които ще се проведат от 9 до 25 февруари, е назряващият конфликт със Северна Корея. На 3 септември комунистическата страна проведе шестия си и най-мощен ядрен опит. Това накара Съвета за сигурност на ООН да засили санкциите срещу Пхенян.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах отличи "забележителния напредък", който е постигнала Южна Корея в подготовката за игрите. Преди седмица германецът заяви по време на конгреса на МОК в Лима, че не вижда заплаха за сигурността. Той обеща МОК да следи ситуацията, без да се намесва в дипломатическите отношения между двете страни.

Южна Корея най-накрая успя да вземе домакинството на зимни игри, след като загуби наддаванията за тези през 2010 и 2014 г. Страната е приемала веднъж летни олимпийски игри в Сеул през 1988 г.

Дневник