Руската корпорация "Газпром" рязко увеличи финансирането на проекта "Турски поток", като след преразглеждане на инвестиционната програма е отделила допълнително 1 млрд. долара (50 млрд. рубли), съобщи "Интерфакс", цитирайки свои източници.

В действителност става дума за средства за оператора на строителството - базираната в Холандия компания, която все още носи името "Южен поток" (South Stream Transport B.V.). След отказа на Москва от проекта през България дружеството стана изцяло собственост на "Газпром" и се зае с новия газопровод до бреговете на Турция.

Досега за строителството на тази тръба бяха отделени общо 340 млн. рубли. Рязката промяна е свързана с решението на "Газпром" да добави 217 млрд. рубли към инвестиционната си програма, която така достигна 1.129 трилиона рубли.

Тогава в компанията обясниха, че основната причина е развиването на дългосрочни проекти като газопроводите "Силата на Сибир" към Китай, "Северен поток 2" към Германия" и "Турски поток".

През юни зам.-председателят на "Газпром" Андрей Круглов оцени текущите разходи за строителството на тръбата през Черно море до европейския бряг на Турция на 6 млрд. долара.

В средата на септември московският в. "Комерсант" съобщи, че след 11 месеца преговори има споразумение за съвместно предприятие за изграждането на сухопътния участък през Западна Турция. Но за да заработи той, е нужен и междуправителствен протокол с Анкара, за който трябва да приключат споровете с турската компания "Боташ" (Botas) за цената на газа. Надеждите са това да бъде договорено до началото на октомври.

В четвъртък съветът на директорите на "Газпром" ще разгледа участието на "Газпром" в компанията TurkAkim Gaz Tasima, която трябва да е съвместното дружество за изграждане на евентуална втора тръба от "Турски поток", предназначена за доставки извън турския пазар.

Спорът за цената на газа е още от 2015 г., когато бе съгласувана отстъпка от 10.25% за турските потребители. "Газпром" обаче поиска първо да има междуправителствено споразумение за "Турски поток", преди да намали цените на газа за Турция. "Боташ" официално поиска преразглеждане на договора и през декември 2015 г. се обърна към Стокхолмския арбитражен съд.

Заседанието в търсене на извънсъдебно споразумение е насрочено за края на септември, а по оценка на източници на "Комерсант" размерът на поискано плащане от "Газпром" със задна дата надхвърля 2 млрд. долара.

Руснаците предвиждат полагането на втората тръба, насочена към европейския пазар, да започне през март-април 2018 г., за да е готова тя след изтичането на транзитните договори с Украйна в края на 2019 г.

Дневник