Проектът за придобиване на нов за армията ни изтребител да бъде гледан отново от парламента, като документът трябва да бъде променен частично. Това реши окончателно временната парламентарна комисия, която проверява процедурата.

"Нямаме за цел да рестартираме проекта. Ние даваме предложения, решенията са на Министерството на отбраната и на специалистите", каза председателят на комисията Емил Христов, след като докладът на комисията и проектът за решение на парламента бяха гласувани. Както "Дневник" писа комисията ще предложи на Министерството на отбраната (МО) да направи ново примерно разпределение за разсрочено плащане, за да може да се осигурят и другите два проекта за модернизация на армията - кораби и бронетранспортьори. "Накрая ще опрем до примерната схема за плащане и ако Министерството на финансите я потвърди, което за мен е под въпрос, може да не се наложи прегласуване от Народното събрание за проекта за инвестиционен разход", уточни Христов.

Втората препоръка е да се актуализират вариантите за актуализация на проекта на база на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 г. на искане за предложение (RFP). Такива бяха изпратени до Италия за употребявани "Еврофайтър Тайфун", до Швеция за нови "Грипен" и до САЩ и Португалия за употребявани F-16 с модернизационен пакет. От САЩ е получено предложение за нови F-16 след това и сега тази оферте би могла да продължи в процедурата. Третата препоръка до МО е да изпрати отново RFP до трите държави след актуализиране на проекта от парламента. "Ако министерството на отбраната се съобрази с нашите препоръки за промени в методиката, нормално е на настъпи промяна и в исканията за предложения за оферти. Би трябвало да се отворят, защото разполагаме с много по-голям ресурс - двоен и ако предложенията си струват от техническа гледна точка - ръководителят на ВСС даде положителна оценка за подобна оферта", каза Христов.

След като получи новите оферти и ги оцени, министерството трябва да информира Министерския съвет за избора си. След това правителството трябва да проведе преговори и да сключи междудържавен договор за покупката.

Комисията установи, че управляващите проекта в Министерството на отбраната са променили условията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново задължително изискване - примерна схема за плащане, което отстрани офертата за употребявани F-16. Според заключенията на комисията, това е направено в нарушение на решението на парламента за инвестиционния проект. Промяната е направена от председателя на борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г., месец след одобряването на проекта за инвестиционен разход от парламента. Въпреки, че Христов избягваше да изрича конкретно име, към тази дата председател на борда е бил тогавашният командир на ВВС ген. Румен Радев.

Таско Ерменков, Жельо Бойчев и други депутати от БСП в изказванията си заявиха, че се е провел трибунал срещу президента и призоваха от мнозинството направо да запишат в края на доклада и вида на новия тип боен самолет, който ще купуваме. От ГЕРБ ги парираха, че не споменават името на Радев.

Джейхан Ибрямов от ДПС обърна внимание, че проектът от начална стойност 750 млн. лв. при първия кабинет на Борисов е скочил на 1,5 милиарда лева при управлението на Николай Ненчев в МО. Жельо Бойчев добави след него, че от трибунал за президента тази комисия се превърна в трибунал на Ненчев.

В едно от последните си заседания в края на април служебното правителство одобри офертата на шведската компания СААБ за изтребители "Грипен" като най-изгодна от предложенията за нов тип изтребител за нуждите на армията. Решението е взето на закрито заседание, като разгледаният документ е с гриф за класифицирана информация. България избираше между три предложения - употребявани F-16, собственост на Португалия, от Италия за "Юрофайтър" втора употреба и шведските "Грипен". Предложението на САЩ и Португалия е дисквалифицирано заради добавения критерий, а при новата процедура би могло отново да влезе в надпреварата.

Премиерът Бойко Борисов дава противоречиви сигнали за покупката на изтребители, като няколко пъти каза, че изтребителите трябва да са нови, а преди два дни повтори, че "първо ни трябва сухопътна техника, щото такава ни е доктрината".

Дневник