Руският главен прокурор Юрий Чайка е изразил категорично несъгласие пред премиера Бойко Борисов, че Русия е заплаха за националната сигурност на България. Подобна констатация беше поместена в доклад, приет от правителството, който стана повод и за ожесточени спорове в Народното събрание.

Това се разбира от прессъобщението на руското обвинение във връзка със срещата на Чайка и премиера. От него не става известно каква е била реакцията на Бойко Борисов. Съобщението е качено вчера на интернет страницата на прокуратурата. Руският главен прокурор беше на двудневно посещение у нас, за което информация, включително и за визитата при Борисов, се разпространяваше от пресслужбата на държавното обвинение у нас.

Оттам изпратиха общо шест съобщения за всяка една от срещите на Чайка. В това за посещението при Борисов липсват данни за изразеното несъгласие от Чайка. Прокуратурата у нас съобщи само, че премиерът Борисов и Чайка са разговаряли за руските туристи и икономическото сътрудничество.

От руското обвинение съобщават, че "в разговора си с Бойко Борисов Юрий Чайка изрази категорично несъгласие с изказването му за заплахите, които Русия уж носи за България. "Нашите народи винаги са били братски и продължават да остават такива", е заявил Чайка.

Главният прокурор на Русия нямаше среща с медиите. Той и Цацаров обаче са дали съвместно интервю за в. "24 часа" Чайка заявява, че "Русия е миролюбива страната и не е заплаха за никого". Цацаров също смята, че е "най-невярно и най-грешно Русия да бъде определяна като заплаха за националната сигурност на България.
Тя е велика сила и незаобиколим фактор в световната политика. Българският президент казва, че не бива да се говори за Русия, а с Русия, и смятам, че това е най-правилната ориентация на нашата политика. Не бива да се поставя под въпрос общата ни история, фактът, че сме братски славянски народи"

Дневник