Служителите на лондонски супермаркет за пръв път изпробваха система за плащане, която снима кръвоносната система на върха на пръстите, съобщи Би Би Си. Тя се състои в сканиране на вените в пръста от електронен четец, който зарежда уникален код за потребителя.

Fingopay може да влезе в широка употреба, ако тестовете на терен и в университета в Брунъл се окажат успешни, съобщи веригата Costcutter.

Развита от "Хитачи", тя изисква потребителите да свържат при регистрация "снимката" на вените си с кредитната или дебитната си карта и тогава могат да плащат, без да носят пари в брой или карти. Според компанията за биометрични плащания Sthaler, която има лиценз да въведе технологията в търговията на дребно, нововъведението би отговаряло на нуждите на милениъл поколението, което очаква плащанията му да са "лесни, сигурни и ефикасни".

През 2014 г. "Барклис" въвежда подобна технология за клиенти. Fingoplay беше изпробвана и в британски бар, а за употребата ѝ се регистрираха 2000 души.

Някои експерти поставят под въпрос ползите от подобни системи пред традиционните начини на плащане. Макар от Sthaler да настояват, че продуктът е "най-безопасната форма на биометриката", консултантът по сигурност Греъм Клули смята, че в последните години е имало много случаи на "излъгани" биометрични системи. "Проблемът с биометриката е, че не може да се промени - ако някой получи информацията ви и я възпроизведе, какво ще направите? Не можете да си смените пръста."

Според професор Алън Удуърд от университета в Съри обаче идеята е добра: "При тази система се налага кръвта да тече във вените ви, за да докажете, че тя се използва от истински жив човек. Тя по-трудно може да бъде измамена."

Dnevnik.bg