България постигна втора победа от началото на европейското първенство по волейбол, надигравайки с 3:2 (25:17, 10:25, 25:16, 20:25, 19:17) Турция. В много драматичен двубой, който продължи 2.17 минути.

Във втори пореден двубой момичетата на Иван Сеферинов надделяха след тайбрек, а освен това успяха да си върнат за поражението от туркините в световните квалификации през юни.

Добриана Рабаджиева изигра най-силния си мач за националния отбор, като вкара 19 точки и буквално беше безгрешна. Капитанът Елица Василева вкара 17, а по 11 добавиха Христина Русева - Паяка (8 блока) и Емилия Димитрова.

Българският тим започна изключително колебливо и рано изостана 5:11. Това провокира треньора Иван Сеферинов да взима прекъсвания, като се опита да успокои своите състезателки. Постепенно блокадата заработи, а разпределителката Лора Китипова също започна да играе по-уверено.

При второто техническо прекъсване българките вече водеха в резултата с 16:15, а това се оказа ключово за развоя на гейма. Много силни изяви на Христина Русева и Елица Василева при мрежата, които направиха поредица от блокади, позволиха на състава да дръпне и да затвори частта с 25:17.

Във втората част българският тим беше неузнаваем и не показа нищо от отличната си игра в началото на двубоя. Ситуацията се повтори, като Турция поведе рано и дръпна с 8:4 при първата техническа пауза.

След това обаче туркините задържаха аванса си и дори започнаха прогресивно да го увеличават, като второто техническо прекъсване дойде при 16:8. Българките имаха проблеми и при посрещането и при организацията на атаките, което наложи влизането на Диана Ненова на полето.

В крайна сметка Турция без никакъв проблем затвори втората част след истински разгром – 25:10 след само 24 минути.

Тежкото поражение във втората част определено не оказа отрицателно влияние върху състезателките на Иван Сеферинов и в третия гейм те поведоха от самото начало. Елица Василева и компания бяха много мотивирани и бързо натрупаха аванс, който при първото техническо прекъсване беше 8:6.

Добрата игра в атака си каза думата и втората пауза дойде при 16:10 за България. Треньорът на туркините Джовани Гуйдети опита да промени нещо с таймаут при 21:13, но това доведе единствено до нови силни изяви на българките и 25:16.

Четвъртата част доведе до нов драматичен обрат, като на няколко пъти туркините се откъсваха, но след много силна игра българките намаляваха разликата.

След втората техническа пауза Иван Сеферинов започна да мисли за тайбрека и пусна на полето Нася Димитрова, Ева Янева, Жана Тодорова и Гергана Димитрова, те обаче свалиха изоставането само до три точки, за да стане още по-нервно.

Все пак Турция не допусна изненада и затвори частта с 25:20, пращайки двубоя в решителен пети гейм.

Тайбрекът започна перфектно за България с успешен блок на Русева, а това доведе и до няколко много силни атаки, които позволиха на момичетата на Иван Сеферинов да поведат. Последваха две неуспешни атаки на Елица Василева, която беше хваната на двоен блок и това доведе до колебание сред тима.

В решаващите моменти Лора Китипова реши да играе с капитанката, въпреки че други състезателки бяха в по-добри позиции и това се оказа грешка. Турция поведе с две точки – 11:9, но след видеоповторение и ас на Китипова, дошъл след флот сервис резултатът вече беше равен.

След четири мачбола българките успяха да пречупят туркините и да вземат втори мач на европейското. Той ги класира минимум за плейофите в турнира, след като България не може да изпадне от едно от първите три места.

Последният мач, който ще реши и първото място в групата е утре срещу Русия.

Dnevnik.bg