Григор Димитров все още чака първия си съперник на турнира в Стокхолм, като ще започне участието си от втория кръг в четвъртък. Българският тенисист обяви, че надпреварата в шведската столица е важна за него и още помни титлата си от 2013 г. "Чувствам се като у дома си тук, този турнир ми носи добри спомени."

Той отчете факта, че настилката в шведската столица тази година е различна и кортът ще бъде по-бърз от миналогодишното издание, но обясни, че това ще направи мачовете още по-интересни.

"Мисля, че годината е много добра за мен, постигнах някои много добри резултати, мога да извадя много позитиви за себе си, но и научих доста уроци. Все пак годината не е свършила, аз гледам към следващите три-четири седмици, които са доста важни за мен и се надявам на добро представяне", каза Димитров.

Българинът продължава битката си за участие на финалния "Мастърс" турнир в Лондон, на който сили ще премерят осемте най-силни за годината. Димитров заема шестата позиция с 3455 точки, на 90 зад Марин Чилич. Зад българина е Стан Вавринка, който обяви, че няма да играе повече през сезона.

"Да се класирам за турнира в Лондон е важно за мен, но не е фикс идея. Гледам върху по-голямата картина, върху представянето ми генерално. Искам да участвам там, бях много близо на няколко пъти, а сега съм още по-близо, искам го наистина. Ако не стане, няма да правя трагедия, а ще се насладя на почивка."

За двата си мача с Рафаел Надал на турнирите в Пекин и Шанхай Димитров обясни, че е извел много поуки и ползи за играта си.

"За да победиш Рафа трябва да го надиграеш, но не е толкова просто, той е много опитен, а в решителните моменти аз просто не спечелих достатъчно точки. Не помня всички точки, които съм загубил от него, невъзможно е, но не мисля, че имам какво толкова да променям в играта си. Просто става въпрос за взимане на решения във важните моменти. Срещу най-добрите тенисисти в света това е разликата, решителните точки", каза българинът.

"Предпочитам да си мисля за положителните неща от тези мачове – чувствах се добре, формата ми беше добра, борих се, наваксах изоставане, това е по-важното. Да, не се възползвах от възможностите си в третия сет и на двата мача, но не мисля за това."

Българският тенисист определи най-голямата си титла до момента - тази в Синсинати от "Мастърс 1000", като неочаквана с оглед на формата си преди това.

"Честно казано, не очаквах, че мога да спечеля там, защото на предишните турнири не се представих много добре. Така обаче се случи, че с всеки следващ мач трупах самочувствие, играех все по-добре, срещнах много силни тенисисти и когато ги победиш, се чувстваш още по-силен", добави световният №8.

Според него турнирите в САЩ са много трудни, защото се играят през лятото, когато времето там е много горещо, играят се на открито и влажността влияе много на тенисистите.

 Дневник