„Европейският съюз дава на тези, които съумяват в конкурентната среда да защитят добрите си идеи“. Пред периода на членството на страната ни в ЕС община Велики Преслав максимално се възползва от всички възможности и програми за финансиране, приложими към мащабите на нашата община".

Това каза кметът на В. Преслав Александър Горчев по време на срещата в града, посветена на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

„Средствата по проектите, които защитихме от 2007 година насам, се материализираха и всички виждаме промените в жизнената среда, които постигнахме“, заяви Горчев пред жителите на Велики Преслав. Той акцентира върху успешно реализираните проекти в областта на енергийната ефективност, създаване на условия за по-добро представяне на археологическите старини в старата столица Велики Преслав и привличането на повече туристи, рехабилитация на пътната и ВиК инфраструктура, социалните услуги.

Областният управител проф. Стефан Желев представи предизвикателствата пред нашата страна с приемането на председателството през първата половина на 2018 г., приоритетите и ключовите послания в програмата на България.

„В дългосрочен план успешното Българско председателство ще помогне за повече доверие към страната ни, повече чуждестранни инвестиции, развитие на туризма и все по-широко припознаване на академичните среди и гражданските организации като партньори в бъдещи европейски проекти“, каза проф. Желев и подчерта, че това е възможност България да покаже способностите си да бъде балансьор, да търси консенсус и разбирателство между страните – членки на ЕС.

На срещата в община Велики Преслав присъстваха заместник-областният управител Петко Шаренков и председателят на Общинския съвет Анелия Асенова. След Смядово и Велики Преслав информационната кампания продължава днес със среща в община Венец от 14.00 ч. Тя ще се проведе в ритуалната зала на общината, информираха от пресцентъра на Областна администрация.

ШУМ.БГ