Национално представителните работодателски организации настояват министърът на труда и социалната политика Бисер Петков да подаде оставка. Причината е, че той е внесъл предложение за административно увеличение на осигурителните прагове с 3.9% и минимална заплата от 510 лв. през 2018 г.
Предложенията са записани в проекта на закон за бюджета на държавното обществено осигуряване.

Според четирите организации предложенията са в драстично противоречие с обективните икономически реалности и препоръките на Европейската комисия.
Работодателските съюзи за пореден път повтарят аргументите си, че минималните осигурителни доходи, въведени преди 15 г., вече не помагат за изсветляването на доходите, каквато беше идеята при въвеждането им и са тежест за конкурентността на икономиката и заетостта. Според тях обратното - този подход увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. Тези аргументи са представяни многократно и в препоръки на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд, се казва в писмото до Петков.
Те напомнят, че Европейската комисия също не подкрепя определянето на минимални осигурителни доходи по длъжности и икономически дейности, поради липсата на "прозрачен механизъм за определяне на минимална заплата и правила за административните увеличения на праговете, нарастването на данъчно-осигурителната тежест върху неквалифицирания и ниско платен труд, и липсата на обвръзка с ръста на производителността на труда. Все още не е закрита и процедурата срещу Република България по т. нар. прекомерни макроикономически дисбаланси на ЕК (execive macroecomic imballances), конкретно относно прекомерния ръст на показателя за т. нар. единични разходи на труд (Unit labor cost), се казва в писмото.

Работодателите негодуват и срещу това, че двете решения се налагат административно без консултации с тях. Искането за незабавна оставка на Петков е подписано от Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, търговско промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.

Dnevnik.bg